T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / KADINHANI - Musa Uğur İlkokulu

Hacı Musa UĞUR (Biyografi)

Musa UĞURHacı Musa Uğur, 26 Ekim 1922 tarihinde Konya´ nın Kadınhanı İlçesi, Ünveren Mahallesi, Lale Sokak' ta yer alan  (No:39) evde doğmuştur. Annesi Hacı Mütevekkile Hanım, babası Kadınhanı eşrafından Hacı Mustafa Uğur Çanakkale Savaşı gazisi, Küddülammare ve İstiklal Savaşı' na katılmış olup İstiklal Madalyası sahibidir. Kadınhanı İlkokulu' nu bitirdikten sonra Kadınhanı Konya Caddesi üzerinde yer alan (No:31) babasının işyerinde çalışmaya başlamıştır. Burada dedesi Hacı Ali Ağazade´ den beri manifatura, yün, yapağı, küçük baş hayvan ve altın alım satım işleri yapılmakta idi.

 Nisan 1940 tarihinde Konya eşrafından Tevfik İnel´in kızı Fatma İnel ile Kadınhanı´nda görkemli bir törenle evlenmiştir. Düğün şerefine babası Hacı Mustafa Uğur Kadınhanı tarihine geçmiş büyük at yarışları ve şenlikler düzenlemiştir. Bu evlilikten dört oğlu, bir kızı ile dokuz torunu ve on dört torun çocuğu dünyaya gelmiştir.

 1942 yılında silah altına alınıp dört yıl süre ile Konya Askerlik Dairesi Başkanlığı emrinde yazıcı olarak vatani görevini tamamlamıştır. Daha sonra toptan manifatura ve Sümerbank mamulleri ticaretine başlamış, ancak babasının tedavisi için 1946 yılında işini Eminönü Sultanhamam' a, evini ise İstanbul Erenköy' e taşımıştır. Sultanhamam' da  toptan manifatura ticaretini geliştirerek İtalya'dan manifatura çeşitlerini ithal etmeye başlamıştır. İstanbul´da çalıştığı yıllarda İlim Yayma Cemiyeti ve İstanbul Manifaturacılar Çarşısı kuruluşunda başrol üstlenmiştir. Erenköy' de ikametgahının bulunduğu ve çocuklarının, torunlarının ve halen torun çocuklarının okuduğu Erenköy Zihnipaşa İlköğretim Okulu' nun yeni binasının yapımında maddi ve manevi katkıları olmuştur. Bostancı Eminalipaşa Cami Yaptırma Derneğini kurmuş ve caminin yapımını gerçekleştirmiştir. Ayrıca birçok üniversite öğrencisine burs vererek meslek sahibi olmalarını sağlamıştır. Bu ve bunun gibi birçok yardımlarından dolayı hayırsever kişiliği ile tanınmaktadır.

En büyük hayali doğduğu yer Kadınhanı´na kendi ismini taşıyan bir okul yaptırmak idi. Bu hayali 1995 yılında gerçekleşmiş ve bu tarihten itibaren Musa Uğur İlköğretim Okulu´nda eğitim ve öğretim halen devam etmektedir. 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel, okul yaptıran bin hayırsever kişiyle birlikte kendisine, Çankaya Köşkü' nde yapılan bir törenle teşekkür plaketi  vermiştir.

Hacı Musa Uğur' a  2010 yılında Alzheimer hastalığı teşhisi konulmuştur. 2012 yılında ise hastalık ilerlemiş ve şuuru kapalı olarak yaşam destek ünitesine bağlanmıştır.

17 Temmuz 2015 Cuma günü, Ramazan Bayramı' nın birinci akşamı Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Mekanı cennet olsun, Nur içinde yatsın.


m

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.07.2015 - Güncelleme: 11.01.2023 13:38 - Görüntülenme: 4291
  Beğen | 2  kişi beğendi